Milyen víz jó a babáknak?

Számos cikkünkben volt már szó a víz minőségének fontosságáról mind szervezetünk számára, mind a növények, állatok számára. Viszont arról még nem ejtettünk szót, hogy az apró kis csöppségek szervezetére milyen hatása lehet... Ezért mai bejegyzésünkben ezt a témát fogjuk kicsit boncolgatni! 

Azt már tudjuk, hogy szervezetünk megfelelő működésében nagy szerepe van a víznek, mint például az anyagcsere folyamatokban. A csecsemők, kisgyermekek anyagcseréje gyorsabb lefolyású, ezért ha folyadékszükségletük nincs megfelelően pótolva, felborul szervezetük egyensúlya, amely akár komolyabb problémákat is okozhat. De azon kívül, hogy odafigyelünk a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra az is fontos, hogy az a folyadék milyen minőségű! 

young-child-drinking.jpg

Alapvetően 6 hónapos kor alatt ( amíg kizárólag anyatejes a baba ) nincs szükség másfajta folyadékpótlásra!   6 hónapos kor után már megkezdőik a hozzátáplálás, ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, milyen típusú folyadékot adjunk a kicsinek! A modern világ felfogásának köszönhetően nagy hangsúlyt kaptak a gyümölcslevek, különböző babateák, de a legjobb megoldás akkor is a tiszta, egészséges ivóvíz! Mert ezzel tökéletesen megalapozhatjuk gyermekünk egészségét a későbbiekre nézve!

De miért is a tiszta víz? Mert a babák, kisgyermekek szervezete még nem teljesen fejlődött ki, ami miatt fokozottan érzékeny a környezetből bekerülő szennyeződésekre és felesleges anyagokra. Ezért a legjobb választás az alacsony ásványi anyag tartalmú, mindenféle szennyeződéstől mentes folyadék, tehát a tiszta, egészséges ivóvíz!

Sok olyan kérdéssel találkoztam már, hogy jó-e a csapvíz vagy, hogy a forralt csapvíz megfelelő-e a babának? Illetve, volt olyan is, aki a babavízről, ásványvízről kérte ki véleményünket. Nos, a csapvízről volt már egy cikkünk, ahol a szervezetre való hatásáról beszéltünk, ( IDE KATTINTVA megtalálja az erről szóló cikkünket ). Tehát ha nekünk felnőtt embereknek sem a legmegfelelőbb, akkor a babákra ez fokozottabban igaz, hiszen a szervezetük gyengébb. A csapvíz forralását sokan választják még mindig mint alternatíva, viszont ez a megoldás a vízben lévő baktériumok ellen nyújt egy időre védelmet, tehát a vegyi anyagokat, nehézfémeket és egyéb szennyeződéseket nem távolítja el, ennek következtében a forralt víz nem sokkal lesz jobb, tehát ott tartunk, ahol a part szakad. De mi a helyzet a babavízzel? Nos, ez egy jó megoldás... viszont sokan vannak úgy vele, hogy felesleges kiadásnak tartják... Ehhez kapcsolódik az ásványvíz opciója is, sokan választják, de ez a megoldás sem a legmegfelelőbb, hiszen ásványi anyagokat tartalmaz, amire a babának ily formában nincs szüksége. Maga az ásványvizekről már volt egy részletes cikkünk, ahol elmagyaráztuk, miért nem ajánljuk nagy mennyiségben a fogyasztását, ( IDE KATTINTVA megtalálja a teljes cikket ). Mind ezen felül, ha fontos számunkra bolygónk állapota, akkor a tiszta ivóvíz alternatívájának keressünk inkább mást a rengeteg műanyag palack vásárlása helyett! Mert ezzel nem csak a felesleges kiadástól, cipekedéstől mentesítjük fel magunkat, hanem a környezetünkért is nagyon sokat tehetünk! 

Társadalmunk eljutott arra a szintre, hogy vannak olyan háztartási gépek, amelyek mostanra már nem luxus cikknek számítanak, ilyen például a víztisztító berendezés is. Sokan ódzkodnak még mindig tőle, mert drága, fölösleges vagy csak belenyúlnak egy olyanba, amely nem azt hozza amit ígér... számos írásunkban volt már szó róluk és arról is, hogy mi miért ajánljuk. Igaz, hogy nem egy olcsó mulatság, viszont minden szempontból megtéríti az árát háztartásunkban! Ezeknek az eszközöknek köszönhetően olyan ivóvizet kapunk, amelyet úgy ahogy van lehet fogyasztani, ezért a babák számára is megfelelő. Megszabadulhatunk a víz forralgatásától, az állandó zsugor számra vásárolandó, cipelendő ásványvizektől... egy szóval megkönnyíthetjük életünket! Mert ezzel nem csak a babának tehetünk jót, hanem saját testünknek is!

0350fa1e4a59f86e9296cdce63e591db.jpg

 

Ha egy család eljut oda, hogy kisbabát szeretne, akkor mindent megtesznek azért, hogy egészséges legyen és itt nem csak a vitaminok, a megfelelő táplálkozás a fontos, hanem az ivóvíz minősége is! Hiszen szervezetünk hibátlan működésében a víz a legfontosabb szereplő! Ezért törődjünk a témával, gondoljuk végig, hogy mi a legfontosabb számunkra és szeretteink számára...

 

 

 

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.