Megéri-e a flakon gyüjtögetés?

Idén január 1-től Magyarországon is bevezetésre indult a műanyag PET palackok visszaváltása. Ami nemcsak a különböző, műanyag flakonos italok drágulását eredményezi a közel jövőben, hanem plusz macerát, időt és energia befektetést is jelent. Ezek mellett pedig nem elfelejtendő, hogy nem mindegy milyen állapotban váltjuk vissza, ahhoz hogy visszakaphassuk értéküket. Na de a kérdés az, hogy megéri-e gyüjtögetni? Vagy érdemes más megoldást találni, amely kevésbé macerás és még pénztárcabarátabb is? 

Mai bejegyzésünkben ezt a témát fogjuk kicsit jobban körbejárni és boncolgatni. Több szempontból is érdemes megközelíteni a témát. 

packradar.jpg

Első körben, hogy milyen hatással van ránk, fogyasztóra az új rendszerű PET palack visszaváltás?

Alapvetően ez egy nagyon jó koncepció és ténylegesen működőképes lehet. Viszont érdemes tisztában lenni az új rendszer szabályaival, kikötéseivel, ami számunkra azaz fogyasztókra vonatkozik. Az első és legfontosabb, hogy minden olyan egyutas palack, amely beletartozik az új rendszerbe 50Ft-os visszaváltási díjat fog kapni, amelyet a termék fogyasztói árára terhelnek rá. Természetesen ezt az összeget visszakapjuk, ha megfelelő módon visszavisszük és beváltjuk a palackokat. De a kérdés az, hogy ér-e ennyit az egész? Eddig alap esetben ezeket a műanyag flakonokat a szelektív gyüjtőbe kellett kidobni és a mottó az volt, hogy ,,Tapossa laposra!". Viszont most, hogy a pénzünket visszakaphassuk ép állapotban, cimkével együtt kell gyüjtögetni, majd pedig visszaváltani. 

kotelezo-visszavaltasi-rendszer-dij.jpg

Tehát összegezvén, változik az ital termékek fogyasztói ára, illetve plusz időt, helyet és energia befektetést fog igényelni a visszavitelük. (Amit valjunk be nem mindenki fog beválallni...)

De minket miért érint a téma? Nos, mert nap mint nap látunk embereket, családokat, cégeket, akik nagy mennyiségben vásárolnak ásványvizeket (szénsavmenteset), azon ok miatt, mert a csapvíz íze és minősége kritizálható, számukra nem megfelelő. Ez természetesen teljesen érthető, hiszen mind vágyunk a minőségi tiszta ivóvízre, de érdemes mérlegelni az új rendszer végett, hogy az ásványvizet vásároljuk tonna számra vagy találunk egy alternatív megoldást, amely hosszútávon befeketetőbb és még gazdaságosabb is! Éppen ezért a következő szempontunk a pénzbeli mérlegelés és az alternatív megoldás bemutatása.

Azt már tudjuk, hogy miben változik az életünk az új visszaváltási rendszerre nézve. Viszont mi most mutatunk egy olyan megoldást, amely olcsóbb, hosszútávon kifizetődőbb és mindezek mellett nem igényel plusz idő és energia ráfordítást sem!

proline_plus_wp.jpg

Cégünk 20 éve foglalkozik az ivóvíz tisztításával lakossági, ipari és mezőgazdasági szinten egyaránt. Eleinte a köztudatban ezek a berendezések luxus cikknek számítottak, viszont mára már alapvető eszköznek számítanak, mint egy sütő vagy mosógép. Az újonnan épülő ingatlanokat már úgy tervezik, hogy része legyen a víztisztító berendezés. 

Miben másabb az általunk kínált szolgáltatás, mint a csapvíz vagy ásványvíz? A cégünk által preferált berendezések  Fordított Ozmózis (RO - Reverse Osmosis) szűrési elvén működnek. Ez egy olyan technológia, ahol a beérkező nyers vizet a berendezésen keresztül áthaladva 5 lépcsősen szűri meg a gép ezzel eltávolítva a szervezetünk számára felesleges és káros anyagokat. 

 

 

De miért jobb? Először is a csapvíz manapság már nem a legbizalomgerjesztőbb sem ízre, sem pedig kinézetre, ez miatt pedig érthető, ha az ember más  megoldást keres. Viszont az ásványvíz sem biztos, hogy a legjobb megoldás, mert a bennük lévő ásványi anyagok többségében szervetlen formában vannak jelen, amit testünk csak bizonyos feltételek mellett képes hasznosítani. Tehát hiába isszuk, igazából sokat nem érünk el vele. Mivel testünk főképp  szerves ásványi anyagokat képes hasznosítani így a szervetlen lényegében többségében csak végig megy rajtunk majd távozik jobb esetben, vagy lerakódik, ezzel pedig problémákat, betegségeket idézve elő. De, ha van is olyan ásványi anyag benne, amely képes felszívódni, akkor is olyan csekély mennyiségben, hogy az nem fedezi a napi szükségletet. Az életmód tanácsadók többsége is az élelmiszerek fogyasztásával, étrendkiegészítő készítményekkel ajánlja az ásványi anyagok, vitaminok pótlást nem pedig az ivóvízből.

Az egészséges, kiegyensúlyozott életmódhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása, amely segíti a testünket funkciói ellátásban nem pedig gátolja. Éppen ezért is tesznek jó szolgálatot ezek a berendezések, mert hosszútávon biztosítanak minőségi ivóvizet. Mindezek mellett kiemelendő, hogy környezetünk és háztartási eszközeink élettartamát is meghosszabbíthatják. 

Érdekli mit tud egy háztartási víztisztító? Olvassa el előző cikkünket, ahol a Fordított Ozmózis technológiáját vettük szemügyre. A CIKKÉRT KATTINTSON IDE A LINKRE!

 

Amit még érdemes figyelembe venni, hogy melyik a hosszútávon kifizetődőbb megoldás, a palackozott víz vásárlása vagy egy víztisztító berendezés? Ugyanis lehet, hogy elsőre nagy kiadásnak tűnik egy ilyen eszköz, viszont ez az összeg megtérül és még ökológiai szempontból is kedvezőbb hatással van a környezetünkre. Ha leülünk és átszámoljuk, hogy ásványvízre mennyit költünk, gyorsan kiderül, hogy nem is akkora anyagi csőd egy ilyen gép.

alt_rq21.jpg

Nézzünk egy levezetést, még a jelenlegi árakkal, amelyek nem tartalmazzák a visszaváltási díjat. Átlagban egy fő napi 2-3 liter folyadékot visz be szervezetébe. Egy 1,5 l vagy 2 l mentes ásványvíz kb. 90-120 Ft-ba kerül jelenleg. Az akkor egy hétre nézve kb. olyan 22 liter lenne (és most csak az alap folyadék bevitelről beszélünk) ez akkor kb. 1000Ft - 1400Ft lenne egy hétre azaz kb. 4000Ft - 5600Ft lenne egy hónapra. Igaz, ez nem olyan nagy összeg, de hangsúlyozzuk ki, hogy egy főről beszélünk, illetve a legolcsóbb  árkategóriát vettük figyelembe. Ha már egy átlagos 4 fős családot veszünk figyelembe akkor azért ez a mennyiség és ez az összeg megnő. Emellett ha egy fő heti legalább10 palackot használ el csak is ivóvízként, akkor egy család ennek a négyszeresét, ami heti legalább 40 palackot jelent. Ez pedig nem a legkörnyezettudatosabb megoldás, főleg, hogy sokan már nem csak folyadék pótlásra használják, hanem főzésre is, ami még nagyobb kiadást jelent. Nos, ha fontos számunkra a bolygó amin élünk, akkor ebből a pénzből beruházhatunk egy olyan eszközre is, amely nem csak környezettudatosabb, de még az életünket is megkönnyítené például a zsugorszámnyi vizek vásárlásától és most már gyűjtésétől és visszaváltásától  is. Ugyanis nekünk semmi dolgunk, feladatunk nincs a gép működésével kapcsolatban.

05-what-are-the-benefits-of-installing-a-reverse-osmosis-water-system.jpeg

 Összegezvén az előbbieket, hosszútávra nézve kifizetődőbb egy víztisztító berendezés, mint az ásványvíz vásárlása. Ugyanis egy ilyen eszköz nem egy évig szolgál minket hanem megfelelő karbantartással és használattal akár több 10 éven keresztül is tagja lehet a háztartásunknak. Ez pedig visszaszámolva jóval csekélyebb összeg mint az évente elköltött palackos vizek összege hosszútávon. És ugyebár mentesülünk a zsugorszámnyi víz vásárlásától, haza cipelésétől majd a gyüjtögetésétől végül pedig a visszaváltás macerájától és még a környezetünkért is tehetünk azzal, hogy nemet mondunk a műanyag palackos vizekre!

 

Mi úgy gondoljuk igenis van értelme végig gondolni, kiszámolni, hogy melyik megoldás hosszútávon az életszerűbb, ha az egészségről és jövőnkről van szó. Mert a tiszta víz az igazi érték a mai világban!

11.png

 

 A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a képek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.