Olykor ilyen, olykor meg olyan... de kérdés az, hogy hogyan a legjobb?

Amikor egy ivóvíz vizsgálatáról van szó, akkor számos értéket kell szemrevételezni, megvizsgálni, ilyen érték például a vas, az ammónia, a TDS mennyisége, a keménység és társaik. Mai témánk alanya is ezek közé tartozik. Egy olyan anyagról lesz szó, amely bizonyos szempontból lehet savas lehet semleges és lehet lúgos is! Tehát mai témánk a pH lesz! 6-63589_stick-man-thinking-panda-free-images-clipart-thinking.png

Miért fontos a pH, illetve annak értéke, mennyisége? Főképpen egészségügyi okok szempontjából, mert ez az érték az összes oldatban megtalálható. Ezen felül pedig testünknek is van pH értéke. De kezdjük az elején.

Először is a pH egy kémiai mennyiség, amely egy adott anyag, oldat savasságát / lúgosságát jellemzi! Egy 1-14-ig terjedő skálán keresztül lehet meghatározni, hogy mikor savas, mikor semleges és mikor lúgos a vizsgált oldat. Az aranyközép, tehát a 7 a semlegeset jelenti, ettől lefelé haladva egyre savasabb, illetve 7-től felfelé egyre lúgosabbnak számít az adott oldat.ph-skala.jpg

Testünk egyes részeinek pH-ja savas, mint például: a bőrünk, más részei pedig lúgosak, ilyen például: a vérünk. Szervezetünk számára fontos a megfelelő egyensúly fenntartása mert hosszútávon a normálistól való eltérés komolyabb problémákat, szövődményeket okozhat, tehát betegségek kialakulásához vezethet. Az emésztési zavaroktól kezdve a mozgásrendszeri problémákig is kiterjedhet. Alapvetően a lúgok megújulást, a savak pedig lerakódások képződését okozzák szervezetünkben. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a savas - lúgos pH érték megfelelő arányait fenntartsuk szervezetünkben az egyensúly érdekében.

 Számunkra is fontos ez a téma, mert ivóvizeinknek is van pH értéke, éppen ezért szem előtt kell tartani, hogy annak a víznek amit nap mint nap iszunk vagy használunk milyen a pH-ja. Ugyanis hosszútávon egészségünknek nem tesz jót a rendszeres lúgos vagy savas víz fogyasztása. 

De miért is? 

  • Lúgos víz: Alapvetően egészséges és jótékony hatású testünk számára, viszont nem napi rendszerességgel való fogyasztáskor, inkább kúraszerűen érdemes 1-2 héten keresztül, de akkor is csak 1-2 pohárral naponta! Ez a megoldás leginkább csak a méreganyagok csökkentését éri el! Ha igazán lúgosítani szeretnénk, akkor érdemes természetes lúgosítókat fogyasztani, ilyenek a friss zöldségek és gyümölcsök, mint például: a citrom.
  • Savas víz: Előbb már beszéltünk arról, hogy a savas víz lerakódásokat képez, tehát lényegében a savas közeg a baktériumok melegágyát jelenti, amely hosszútávon az említett problémákhoz, betegségekhez vezethet, mint a savtúltengés, a reflux és a többi. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy az az ivóvíz, amelyet naponta iszunk, milyen pH értékű mert akár az egészségünk is lehet a tét! 

lugositokaja_1358196259.jpg00000347-lugosito-es-savasito-etelek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát érdemes figyelmet fordítani a pH érték fontosságára, mert testünk egészségében nagy szerepe van. Főképpen, ha olyanokban is, mint az ivóvíz megtalálható. Mert míg a savas értékű víz károkat, betegségeket okozhat, addig a semleges, illetve az enyhén lúgos az az egészségünket segíti. Természetesen a mérték, a mennyiség betartása kötelező, mert különben a ló másik oldalára is áteshetünk, amely szintén csak rosszat okozhat! Az egészség az első, a legfontosabb, anélkül a Nap sem fog ragyogni úgy! Tegyünk érte és foglalkozzunk azzal, hogy ivóvizünk kristálytiszta és egészséges legyen! Hiszen a mai világban a tiszta víz igazi értéknek számít! 

 

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.