Az ivóvíz rejtett elemei

Amelyekre nincs szükségünk!

Az ásványi anyagoknak fontos szerepe van élettani szempontból! Ivóvizeinkben is számos fajta ásványi anyag található, de ezek szervetlen formában vannak jelen, amellyel a probléma az, hogy az emberi szervezet nem képes hasznosítani őket. Ez következtében pedig ezek az anyagok jobb esetben távoznak testünkből, rosszabb esetben hosszútávú fogyasztásuk során lerakódnak, amely későbbiekben problémákhoz és betegségekhez vezethet. 

Az elkövetkezendő bejegyzéseinkben ezeket az anyagokat fogjuk górcső alá vetni, megnézzük melyek azok az anyagok, amelyek legtöbbször előfordulnak az ivóvizeinkben, szót ejtünk arról melyik milyen hatással van az emberi szervezetre, illetve arra is kitérünk, hogyan lehet felismerni ezeket az anyagokat a vízben, tehát megnézzük melyiknek milyen a szaga, a színe milyen ismertető jelei vannak.

Mai alanyunk a vas lesz! Múltkori cikkünkben már volt szó a vasról, csak ott a háztartási eszközeinkre való negatív hatásairól beszéltünk. Most viszont élettani szempontból közelítjük meg a témát! Lássuk! Mi a vas, milyen tulajdonságai vannak és persze megnézzük, milyen hatásai vannak szervezetünkre! vas.jpg

Egy fémes tulajdonságú, kémiai elem a vas, amely számosfajta vegyület formában megtalálható a földkéregben. Lényegében egy olyan anyagról beszélünk, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, csak az nem mindegy milyen formában! Testünk működésében azért fontos tényező, mert szerepe van a hemoglobin képzésben, az oxigén-, szén-dioxid-, és elektron szállításban, bizonyos enzimek keletkezésében. Ezeken felül segíti a növekedést, fokozza a szervezet ellenálló képességét, megakadályozza a fáradtságot. Viszont, ahhoz, hogy ezeket a feladatokat megfelelő szinten ellássa olykor pótolni kell a szervezetben lévő mennyiséget, ezt alapvetően a legegyszerűbben valamilyenféle táplálékbevitel útján tudjuk megtenni. Íme néhány példaként szolgáló kép, olyan ételekről, amelyek vasban gazdagok!

vas_forrasok-300x300.jpg

Viszont itt jön a probléma! Sokan úgy vélekednek, hogy ha az ivóvízben található vas, akkor az csak jó lehet, hiszen a szervezetnek úgy is szüksége van rá! Ezzel csak az a baj (amiről már cikkünk elején is beszéltünk), hogy nem mindegy szerves vagy szervetlen az a bizonyos vas. Alapvetően szervetlen ásványi anyag formában található meg a vas a vízben, így ezt a szervezet nem képes hasznosítani ez miatt pedig hiába akarnánk jót tenni magunknak, ha hasztalan vagy esetlegesen káros lesz a végkimenetel. A másik ok, ami miatt nem jó, ha ivóvizeinkben vas van az szintén egészségügyi, ugyanis a lerakódott vas tökéletes táptalajt nyújthat a különböző baktériumoknak, kórokozóknak, amelyek később elszaporodnak, tenyésztődnek így végül a szervezetbe kerülve betegségeket okozhatnak! 

 

Sokszor nem is gondolnánk, hogy olyan alapvető dolgok, mint az ivóvíz is lehetnek olyan károsak testünk számára, mint valami egészségtelen étel vagy ital és ezzel a legnagyobb probléma, hogy sokszor nem is törődünk vele vagy esetleg másra fogjuk amely miatt egyből a legrosszabbra gondolunk. Az ivóvíz minden napunk nélkülözhetetlen, alapvető része, amely nélkül testünk sem képes működni! Ezen érdemes elgondolkodni és tenni érte, főleg ha egészségünk a tét!

 vas-hiany-verszegenyseg-vaspotlas-liposzomas-vas.jpg

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.
1499793244like-and-share-on-facebook.png