Elengedhetetlen dolgozója testünknek!

Életünk minden egyes mozzanata során testünkben milliónyi kis művelet, folyamat játszódik le. Gondolunk itt a szervek működésére, az agyi funkciókra, a hőháztartásra, tehát maga az éltető életre. Ezekhez a feladatokhoz,sokszor pedig egy kis segítség kell, hogy tökéletesen tudjanak működni. Gondolunk itt például: a vitaminokra, az ásványi anyagokra, a fehérjékre, rostokra és természetesen a vízre. 

A víz elengedhetetlen fontos alappillére egész szervezetünknek, hiányában akár komoly egészségügyi problémák is kialakulhatnak. Testünk kb. 70%-a vízből áll ez pedig azt jelenti, hogy igenis nagy szerepe van szervezetünk folyamataiban. Ezért mai témánkban ezt fogjuk kicsit körüljárni. Tudjuk mi a víz, tudjuk, hogy körülbelül mennyi van belőle testünkben, tudunk alapvető dolgokat, tényeket, viszont a legfontosabbak többségét nem tudjuk, méghozzá azt, hogy milyen feladatai vannak testünkben. rc-1502430-orig.jpg

Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 65-72%-a víz, pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz. A tüdő 90%-a, a vér 82%-a, a bőr 80%-a, az izmok 75%-a, az agy 70%-a, a szív 75%-a, a máj 84%-a, a csontok 22%-a víz.
Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át.
Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is.
Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül viszont másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségűt és minőségűt fogyasszunk belőle.

 

Nézzük melyek azok a feladatok, folyamatok amelyhez elengedhetetlen a megfelelő vízpótlás: 

  1. Szerepe van a sejtekhez való tápanyag szállításban.

  2. Eltávolítja a nem hasznosítható anyagokat a szervezetből, tehát a salakanyagokat.

  3. Szerepe van az emésztés működésében.

  4. Nagy szerepe van az összes anyagcsere folyamatban.2a7178c7756ab7343e168d6427016453.jpg

  5. Rugalmassá teszi az ízületeket a csontok összekapcsolásához.

  6. A szerveinket védő rugalmas burkot is víz alkotja nagyobb részben.

  7. Segíti a vesék működését.

  8.  Segíti az agyi működést. 

  9. Aktiválja az idegrendszert, csökkenti a stresszre való hajlamot.

  10. Segíti, növeli a koncentráció és teljesítő képességet.

  11. Segíti a test öngyógyító hatását.

  12. A fogyás elősegítésében is szerepet játszik.

 

Amit viszont ezek mellett érdemes sőt fontos kiemelnünk, hogy a víz feladatai közé nem tartozik az, hogy ásványi anyagokkal és egyéb anyagokkal járuljon hozzá szervezetünkhöz. Ennek egy egészen egyszerű oka van! Az ivóvizeinkben lévő ásványi anyagokat szervezetünk nem képes hasznosítani, mert szervetlen állapotban vannak jelen benne. Testünk csak is szerves anyagokat, ásványokat képes felhasználni, így a vízben lévők nem csak, hogy haszontalanok, hanem hosszútávon károsak is lehetnek. Egy ember élete során az ivóvíz fogyasztással akár 200 kg kőzetet is képes meginni. Az igaz, hogy szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de olyan formában amelyet hasznosítani is tud. Ezt leginkább megfelelő táplálék úján tudjuk pótolni. 

A kiegyensúlyozott, egészséges élethez, a betegség megelőzéséhez elengedhetetlen az olyan életmód, amelyben nem csak a megfelelő táplálék bevitelre, a rendszer mozgásra, hanem a megfelelő mennyiségű és minőségű vízfogyasztásra is figyelmet fordítunk. Blogunk oldalán erről a témáról ejtettünk már pár sort, pontosabban az egészségért való megfelelő vízfogyasztás volt a téma. Ha érdekli akkor, KATTINTSON IDE! 

Manapság az egészség és annak megőrzése kulcsfontosságú témakör mind a társadalomban, mind a médiában! Ez által érdemes odafigyelnünk arra, mi illetve milyen is azaz ivóvíz mellyel napi szinten tápláljuk szervezetünket! 

 11.png

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.