Igen! Jó a háznál egy vízlágyító!

Talán nem nagy újdonságot jelent az, ha a vízkő okozta károkról beszélünk... Igen ez alatt a különböző szaniterek, csapok, mosógép, mosogatógép és egyéb háztartási eszközök idő előtti elromlásáról beszélünk. Ez pedig egy olyan probléma, aminek az ember nem igazán tud örülni, hiszen ezeknek a cseréje nem kis pénzbe kerülhet! A kérdés viszont az, hogy mi az, ami miatt előfordulhat ez a helyzet? Nos a vízkő az, ami ezeket a károkat okozza és éppen ezért jó, ha van a háznál egy vízlágyító! Mai cikkünkben megismerkedünk ezen eszközökkel, működési elvükkel, maga a kemény víz és vízkő fogalmával!img_9034.jpg

Kezdjük az elején! Mi a vízkő, illetve miért nem jó a kemény víz?

A vízkő kemény víz használata során alakul ki. Kalcium-, illetve magnézium-karbonátokból áll. A lejátszódó kémiai reakció a cseppkőképződés felgyorsított folyamata. Ez a reakció pedig háztartási eszközeinken jelentkezik. Vannak rá házi praktikák amellyel el lehet tüntetni, viszont ha hosszútávú, egyszerű megoldást keresünk, akkor érdemes elgondolkozni egy vízlágyítón!

Ivóvizeinknek van egy úgynevezett vízkeménységi értéke, amelyet labor vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy mennyi is az annyi. Magyarországon ennek a határértéke 50-350 mg/l között mozog. Számos településen viszont ez az érték magasabb. A következő képen láthatjuk Magyarország víz keménységi térképét. A kemény víz okozta kellemetlenségeket háztartási eszközeink sínylik meg a legjobban. Ez mellett egészségügyi szempontból is okozhat problémákat, mint például: a bőr irritáció, bőr szárazsága, érzékenysége. 

 vizkemenyseg-magyarorszag.jpg

Cégünk többféle vízlágyító berendezéssel is foglalkozik a háztartástól az ipari szintig! Első körben mai cikkünkben a háztartási berendezéseket fogjuk bemutatni. Alapvetően két csoportra oszlanak, vannak a manuális vízlágyítók és vannak az automaták. Ezen a két csoporton belül pedig a különböző márkák gépei találhatóak.1035m.jpg

Manuális háztartási vízlágyítók: 

O-SZ-VKS-1035-M: 2-3 fős családoknak ajánlott berendezés, amely tartalmazza maga a vízlágyítót illetve egy külön só tartályt. Ezt az eszközt érdemes olyan helyen elhelyezni, ahol nincs szem előtt, mint például: pince, garázs vagy valamilyen vízmentes közeg.

O-SZ-VKS-1054-M: 4-8 fős családoknak ajánlott, szintén mint az előzőnél van egy külön só tartálya. Illetve, ugyanúgy érdemes egy eldugottabb helyre tenni.

Automata háztartási vízlágyítók: 

O-SZ-VKS-1035-A: 2-3 fős családoknak, amely egy vizesblokkal rendelkezik. Ez a berendezés annyiban különbözik név rokonától, hogy rendelkezik egy automata fejjel.

O-SZ-VKS-1045-A: 4-8 fős családoknak ajánljuk ugyanúgy mint a manuális verzióját. Plusz kiegészítő eleme az automata fej.

ELBA 25: Magas keménységű vizek esetén ajánljuk ezt a berendezést, főképpen több vizesblokkal rendelkező területeken.

ELBA 12: Ezeket a berendezéseket különböző háztartási eszközökhöz ajánljuk, mint a mosógép, mosogatógép, kávégép.

 

A kérdés viszont a következő... Hogyan lesz a kemény vízből lágy víz? Ezeknek az eszközöknek a lelke vagyis a legfontosabb alkotórésze a gyanta. A vízlágyítás során a vezetékes víz keresztül megy egy gyantával megtöltött tartályon. A gyanta lényege, hogy a vízben lévő kalcium és magnézium ionokat átalakítsa nátrium ionokká ez által alakul át lágyított vízzé. Egyszerű módszer, amely könnyebbé teheti mindennapjait! 

levay_ferenc02_gs.jpgCégünk tulajdonosa és egyben szakembere interjút is adott a SzegedMa.hu-nak, amelyben részletesen kifejti a kemény víz okozta problémákat. Ha érdekli a cikk, KATTINTSON IDE és itt megtalálja! 

Mai témánk kicsit másabb volt a megszokottól, ugyanis most olyan eszközöket mutattunk be, amelyeket cégünk is preferál a minőségi és igényes munkához... De! Ezen felül a megszokott gondolatainkat is belevittük, a problémákat, az okokat és természetesen a megoldást. Ma már a víztisztítás is egy olyan ágazat az piacon, amely nem luxus cikknek számít hanem alapnak. Ha Önnek is fontos az egészsége, a környezete és eszközei hosszútávú működése, akkor érdemes elgondolkozni ezen és tenni érte! Mert a tisztított víz a mai világban igazi értéknek számít!

 

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a képek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.