Vajon mennyi a limit?

uxurnbmsd4154shbwgkj2vpkdgpp3edxswsfo02ln9s_silhouette-of-man-drinking-water-from-bottle-flow-into-body-vector--.jpg

Legyen szó egészségügyi oldalról vagy egészséges étrendről vagy akár a nyári tikkasztó hőségről, a megfelelő mennyiségű víz fogyasztás állandó jellegű téma... A kérdés viszont az, hogy mennyi az a bizonyos mennyiség, amelyet nap mint nap fogyasztanunk kellene? Vajon van erre egy konkrét limit, ami minden egyes emberre vonatkozik? Esetleg nem is olyan ésszerű az a kijelentés, hogy napi 2-3 litert kell fogyasztani kortól, nemtől, súlytól, munkától függetlenül bárkinek? 

Mai bejegyzésünkben ezt témát fogjuk körbejárni! Górcső alá vesszük mi is a megfelelő mennyiség, kinek mennyire van szüksége, illetve pár szót ejtünk az egész fontosságáról is!man-drinking-water.jpg

Blogunkon volt már szó arról, mennyire  fontos szervezetünk számára a víz, hiszen testünk nagy részét ez teszi ki, ez mellett pedig sok létfontosságú feladat van, amelynek ellátásához víz kell. Gondolunk itt például: az anyagcsere folyamatokra, az immunrendszer működésre, a hormonrendszer és agyi működésre vagy a bőr egészséges állapotára. Arról is ejtettünk már pár sort, hogy a nem megfelelő minőségű víz fogyasztás milyen egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például: gyomor problémák, fogyás, hízás, száraz, irritált bőr és még sok más...

Két kérdés áll fent most... Az egyik, hogy milyen is az egészséges ivóvíz? Ezzel kapcsolatban már volt egy cikkünk, ha érdekli a kérdéssel kapcsolatos válaszunk, akkor KATTINTSON IDE, itt megtalálja! 

Na de térjünk is ki a másik kérdés megválaszolására, mennyi is az a bizonyos limit, amit érdemes betartanunk? Természetesen erre sokféle válasz van. Sokan úgy vélik a napi 2 liter kell, van aki szerint pedig több vagy kevesebb és vannak akik évszakhoz igazítják a folyadék bevitel mennyiségét. Én elsőként azt jelenteném ki, hogy nincs egy olyan szám, mennyiség amely mindenki számára megfelelő lenne! Ez alatt azt értem, hogy szervezetünk más és más, különbözőek vagyunk, tehát nem összehasonlítható egymáséval. Az, hogy mennyi folyadékra van szükségünk függ a korunktól, súlyunktól, nemünktől, illetve attól is milyen fajta fizikai tevékenységet végzünk és kihangsúlyozandó az is, hogy állapotosak vagyunk-e. Például egy nehéz fizikai munkát végző embernek több folyadék bevitelre van szüksége, mint egy könnyű fizikai munkát végzőnek. A kismamáknak azért kell odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mert nem csak magukat, hanem kisbabájukat is táplálniuk kell! emberi-test-viztartalma.png

 

De akkor mennyi folyadék bevitelre is van szükségünk? Van erre egy egyszerű levezetés, amelyről még régebben hallottam. Testsúlyra levetítve kilónként kb. 3 centiliter, azaz kb. 30 kilóra nézve 1 liter lenne a napi helyes folyadékbevitel mennyisége. ( Ha valaki viszont egy pontos, precíz kalkulálást szeretne, akkor erre számos weboldal nyújt segítséget.)  Amit még kiemelnék az az, hogy a napi bevitt folyadék mennyiségnek a 70-80%-nak tiszta, szénsavmentes víznek kell lennie! Ez azért lényeges, mert a szervezetünk működésében és egészségében ez van nagy segítséggel, nem a cukros üdítők, kávék avagy az alkohol.

 

A folyadékpótlás fontos, sőt létfontosságú része szervezetünknek, és a legjobb megoldás az,  ha  gyakran keveset iszunk, mint inkább ritkán hirtelen sokat, ugyanis utóbbi szerveztünk számára megterhelő lehet... A mai rohanó világban sok mindenre nincs időnk, sokszor elfelejtünk olyan dolgokat, amelyek testünk számára nélkülözhetetlenek, mint például a folyadékbevitelt! Gondoljuk végig mennyire fontos számunkra egészségünk... Ha fontos az egészséges táplálkozás, életmód, akkor ebbe beletartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztás is! Lassítsunk kicsit és vegyük figyelembe azt, hogy az egészségünk a legfontosabb, hiszen egészségesen az élet is könnyebb!

01dcc0f099043ef34b76929c58b43182.jpg

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a képek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.