Indulhat a kertszezon!
Ahogy tavaszodik vele párhuzamosan elindul a kertészkedés is! Legyen szó zöldség-gyümölcs termesztésről vagy akár csak egy dísznövény gondozásáról. Azt viszont fontos tudnunk, ahogy az emberi szervezet számára is fontos a víz minősége, úgy a növények számára szintén. Mai bejegyzésünkben ezt a témát fogjuk kicsit vesézgetni!
Előzőleg már másik cikkünkben is említettük, vannak olyan anyagok a vízben, amire nem csak az emberi szervezetnek, de a növényeknek sincs szüksége, sőt akár még káros hatással is lehetnek rájuk. Zöldség, gyümölcs vagy virág gondozása során a legelső a víz, de vajon a klóros, vasas avagy kemény víz jót tesz ezeknek? Az igazság az, hogy nem igazán! Ezen kívül pedig még számos olyan anyag is kerülhet a vízbe, ami kártékony lehet növényeink gondozása szempontjából. Nézzük is meg kicsit jobban, hogy hosszútávon miért és mik lehetnek káros hatásúak.
Lehet ismerős lesz az, ha azt mondom a növények földjén fehéres elszíneződés alakul ki hosszútávú locsolást követően... ezt a hatást a kemény vagy a klóros víz okozhatja. A víz keménységét a benne lévő oldott kalcium és magnézium sók illetve a szulfátok és kloridok határozzák meg, ezek miatt fehéredik el a növény földje. Hosszútávú használat esetén el kezd meszesedni a talaj, megnövekszik a sótartalma, ez pedig semmiképpen nem jelent jót ugyanis ez tápanyag felviteli problémákhoz vezet, ami pedig végül a gyökér elhalásához, azaz a növény elpusztulásához vezet. Ha ez a probléma önt is érinti KATTINTSON IDE!
Szintén ismerős lehet ha azt mondom, mindent befog, a növényektől kezdve a fóliákon át a virágcserepekig, balkonokig egy bizonyos vöröses-barnás szín... ezt a vízben lévő oldott vas okozza! Gondot főképp látvány szempontjából okoz, de növényeinknek sem a legjobbat okozhatja. A következő kettő kép szemlélteti, hogy milyen ha vasas a vizünk, ezt a bal oldali képen láthatjuk, illetve a jobb oldali kép pedig azt mutatja milyen is lenne egy igazi növény termesztő fólia kinézete, ha olyan vízzel locsolnánk amely tiszta és egészséges.
Azért csak jobb érzés lenne, ha olyan vízzel tudnánk gondozni növényeinket, zöldségeinket, gyümölcseinket, ami közben nem teszi tönkre eszközeinket. Nem de bár? Ugye, hogy szebb a jobb oldali látvány, mint a bal oldali?
Most pedig lássunk egy példát arra, hogy mire is képes egy vastalanító készülék ( pontosabban a Crystal fizikai vízkezelő berendezésünk). A következő képek között 30 nap telt el és már is látható különbség alakult ki. Igenis meg lehet szabadulni a vöröses-barnás elszíneződéstől és nem is horribilis áron! KATTINTSON IDE! és keressük meg együtt a megoldást!
Ha valaki komolyabban foglalkozik gyümölcs, zöldség termesztéssel, vagy akár dísznövényekkel, akkor érdemes lehet tényleg végig gondolni milyen vizet is adunk növényeinknek, hogy erősek, szépek és persze finomak legyenek. A fent felsoroltakon kívül vannak még más vízben lévő anyagok is amelyek károsan hathatnak növényeinkre. Sokan fordultak már hozzánk akár otthoni akár pedig céges oldalról, hogy ezeket a problémákat segítsünk nekik megoldani. És igen van megoldás! Természetesen a leírtak alapján ez nem egy csodaszer, ez egy lehetőség ami megelőzheti vagy javíthat a problémán, illetve a helyzeten. Csodát nem kell várni csak idővel bizonyos mértékű változást, mint ahogy a fenti képek is mutatják.
Hiszen, ha nekünk fontos, hogy tiszta egészséges vizet fogyasszunk, akkor ugyanúgy a növényeknek is fontos! Mert a mai világban a tiszta víz mind a társadalomnak mind a növényeknek igazi kincs.
És valljuk be, meg is hálálják a növények, ha törődünk velük!
A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a képek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.