Tisztázzunk egy két dolgot!

Avagy mi a különbség köztük?

Mindennapos témánkká vált az egészséges életmód, amely magába foglalja az alapvető környezetbeli dolgainkat is, mint például a tiszta víz fogalmát! Egyre többen jutnak el arra a gondolatra, hogy alapvető háztartási kellék egy víztisztító berendezés, eszköz. Viszont fontos tisztázni pár dolgot ezekkel az eszközökkel kapcsolatban! Mai témánkban a különböző lehetőséget fogjuk megnézni, tisztázni, hogy melyik milyen szinten is képes számunkra tiszta vizet adni!

people-with-question-marks-man-woman-with-question-thinking-guy_166001-112.jpg

Ha szétnézünk a piaci kínálatban, végig görgetjük az internet által felkínált lehetőségeket, akkor tömérdeknyi opcióval találjuk magunkat szemben... De vajon melyik megoldás lehet számunkra a legmegfelelőbb?

Kimagaslóan elterjedt megoldások társadalmunk körében az úgynevezett Kancsós vízszűrő berendezések és az RO rendszerű víztisztító berendezések. Most ezt a kettőt fogjuk kicsit körüljárni, összehasonlítani és tisztázni, hogy melyik, milyen szintet is képvisel a víztisztítás területén.

Blogunkon volt már szó arról, mi az RO (Reverse Osmosis), azaz a Fordított Ozmózisú víztisztító berendezés. Alapvetően egy olyan eszközről beszélünk, amelynek szűrési módjának, technológiájának a motorja az úgynevezett membrán. A technológia lényege, hogy egy zárt rendszerben nyomás alatt egy félig áteresztő rétegen préselik át a már több lépcsőn előszűrt vizet. Ezzel a fizikai és kémiai szennyeződéseket és a biológiai aktív szervezeteket is kiszűrhetjük a vízből. Ez a módszer a legjobb, legmegfelelőbb az ivóvíztisztítás területén mivel magas szinten szűri át a tisztítani kívánt vizet. Természetesen mint minden eszköznek, ennek is vannak előnyei és hátrányai is egyaránt.prolinepluswp.jpg

Előnyei: 

  • Teljeskörű konzultációt kapunk szakembertől, víz vizsgálattal egybekötve, így tiszta képet kaphatunk arról milyen anyagok vannak ivóvizünkben
  • Időhatékonyabb
  • Tartállyal rendelkezik, így 1 alkalommal akár 10 liter szűrt vizünk is lehet
  • Hosszútávon költséghatékonyabb is
  • Önmagát tölti újra, tehát nekünk nem kell folyamatosan utántölteni
  • Magasabb szinten képes tiszta ivóvízet szolgáltatni
  • Teljeskörűen kiszűri a fizikai és kémiai szennyeződéseket illetve az aktív szerves anyagokat
  • Mind ezek mellett egyszerű a használata, beszerelést követően nekünk vásárlónak semmilyen teendőnk nincs vele azon kívűl, hogy élvezzük az eszköz által nyújtott tiszta víz szolgáltatását

 

Hátrányai:

  • Kicsit a drágább kategóriát képviseli, viszont ezt kompenzálva hosszabbtávon, nagyobb mennyiségben képes környezetünket tiszta ivóvízzel ellátni.
  • Másik esetleges hátrányának az időszakonkénti karbantartást mondhatnánk, amelyet általában szakember végez el, viszont ha normál eseteket veszünk figyelembe, akkor ez a karbantartás évente szükséges csak. 
( Teljes cikkünk az RO gépek működéséről IDE KATTINTVA megtalálható )

 

 

w11bf.jpg 

Másik elterjedt megoldás a Kancsós vízszűrő eszköz. Igaz ez egy pénztárca barátabb megoldás, viszont technológiája terén nem a legteljeskörűbb. De lássuk miről is van szó! Ez a technológia is rendelkezik szűrőbetéttel, viszont míg az RO gépek több lépcsős szűrésen keresztül tisztítják a vizet, addig a Kancsós megoldás egy darab szűrőbetét segítségével szűri át a vizet. Ennek a szűrőbetétnek a cseréje attól függ, mennyire sűrűn használjuk az eszközt. Alapvetően 1 - 1.5 havonta kell cserélni, viszont ha egy nagyobb családról van szó, akkor ez a csere időszak rövidül, hiszen nagyobb létszámot kell ellátnia ugyanazon az időintervallumon belül. Ugyanez a helyzet akkor is ha munkahelyünkre szeretnénk ezt a megoldást. Ahogyan az előző gépnek is, ennek is vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

 Előnyei: 

  • Olcsóbb árkategóriába tartozik maga az eszköz
  • Kompatibilitás
  • Mobilitás
  • Egyszerű a használata
  • Szinte már bármelyik nagyobb üzletben, áruházban megvásárolható

 

Hátrányai: 

  • Kapacitásuk alacsony
  • 1 alkalom alatt összesen 1.5 - 2 liter vizet ad
  • Sűrűn kell szűrőbetét cserélni
  • Magas a fenntartási költsége ahhoz képest, hogy mennyi tisztított vizet képes adni, illetve nagyobb létszámnál, pédául: nagy családnál vagy munkahelyi megoldásnál nem a legkompatibilisebb, hiszen sűrűbben kell cserélni a szűrőjét, illetve nem képes annyi tisztított vizet termelni, hogy mindenkit ellásson.
  • Van egy bizonyos idő intervalluma míg elkészül a szűrt víz ( kb. 2 - 5 perc ) ---> ez pedig azt jelenti, hogy olykor ha nem vagyunk elég figyemesek és elfelejtjük feltölteni az eszközt, akkor várhatunk egy pár percet míg újra tiszta vizet fogyaszthatunk.
  • Ez mellett megemlítendő egy átlag család ( például 4 fős család ) vízigénye is, nos nem valószínű, hogy ennek a megoldásnak a kapacitása megfelelő lenne a számukra, maga a ivóvíz fogyasztás terén, illetve a főzést is figyelembe véve. Ha pedig több ilyen eszközre ruháznánk be, akkor lényegében ott vagyunk, ahol a part szakad.

drinking-water.jpg

 

Tehát összességében lehet egy vízszűrő kancsó modern, stílusos, egyszerű használatú és jobb árkategóriás ha  ezzel szemben nem hozza a kívánt mennyiségű és tisztaságú ivóvizet melyet elvárnánk egy víztisztító eszköztől, ezzel szemben az RO berendezések megadják ezeket és mind e mellett költséghatékonyabbak is hosszútávon és nem elfelejtendő, hogy környezettudatosabb megoldást is képviselnek. 

 

De természetesen kiemelndő, hogy mindenkinek saját joga és döntése, hogy melyik megoldást választja. A mi célunk csak az, hogy tisztán, egyértelműen megmutassuk miben különbözik a mi szolgáltatásunk a többitől. Viszont ha a leghatékonyabb megoldást keressük, amely hosszútávon és teljeskörűen szolgál minket, akkor érdemes beruházni egy komolyabb rendszerre, eszközre és ezzel saját és családunk életét is megkönnyíthetjük és egyúttal megadtuk az alapját az egészséges életmódnak is! 

Érdemes elgondolkozni azon, hogy ha az egészségünk a tét akkor az azonnali könnyebb utat válasszuk vagy egy biztos megoldást, amely több évtizeden keresztül is teljeskörűen szolgálhat minket. Hiszen a mai világban a tiszta ivóvíz igazi értéknek számít! 

gettyimages-157773084.jpg

 

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a képek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.