Melyiket és honnan?

Azaz a létfontosságú ásványi anyagok igazi oldala

Az teljesen igaz, hogy ásványi anyagokra szüksége van szervezetünknek, de vajon az is igaz, hogy mindegy milyen formában és hogy milyen forrásból pótoljuk? Nos, mai bejegyzésünkből kiderül az igazság!

Számos cikkünkben beszéltünk már az ivóvíz fontosságáról, a kristálytiszta ivóvíz előnyeiről, a csapvíz helyetti alternatívákról és természetesen az ivóvizeinkben lévő ásványi anyagokról és társaikról. Az emberi szervezet számára igenis fontosak az ásványi anyagok a megfelelő és kiegyensúlyozott működés érdekében. De, érdemes szem előtt tartani azt, hogy azok a bizonyos ásványok szerves vagy szervetlen kötésben vannak jelen!woman-lady-girl-drinking-a-cup-of-water-swns.jpg

Az tény, hogy a mélyfúrású kutakból származó ivóvizeink hemzsegnek az ásványi anyagokban, de nem elfelejtendő régebbi cikkünk mondandója... Még pedig az, hogy szervezetünk csak szerves kötésű ásványi anyagokat képes hasznosítani viszont a vízben lévő ásványi anyagok ezzel szemben szervetlenek így nem, hogy hasznuk nincs, de még káros hatással is lehetnek testünkre. Ugyanis ezeknek az ásványoknak a 90%-a felhasználás nékül távozik  szervezetünkből ( amivel nem is lenne gond ) viszont sajnos egyre többször előfoduló tény, hogy bizonyos mennyiségük lerakódik és különböző problémákat okoz egészségünk szempontjából, vagy akár környezetünk, otthonunk szempontjából. 

A kérdés viszont az, hogy melyek azok az ásványi anyagok, amire szükségünk van és ezeket honnan tudjuk szervezetünk szükségletei számára pótolni?

  • Ásványok melyekre szükségünk van: 
    Kálcium: Szerepe van az enzim működésben, a csontok, fogak kialakulásában, fenntartásában, az izmok összehúzódásában, illetve a szívverés szabályozásában és a véralvadásban is.az-emberi-szervezet-szamara-legfontosabb-asvanyi-anyagok.jpg
    Kálium: Segíti az izmok és az idegek megfelelő működését, csökkenti a magas vérnyomást és a szívproblémák kockázatát, enyhíti a fáradtságot, ingerlékenységet és zavartságot.
    Nátrium: A só egyik alkotóeleme. Számtalan folyamatban vesz részt: folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerület átviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly fenntartása, szénhidrát-és fehérje anyagcsere, ozmotikus nyomás fenntartása.
    Magnézium: Szintén szerepet játszik az enzim és izom működésben, illetve az idegrendszeri funkciókban is jelen van.
    Vas: A vörösvértest hemoglobin molekulájában van létfontosságú szerepe, illetve az enzimek, energia termelés és az anyagcsere működésben is részt vesz.
    Cink: Az immunrendszer megfelelő működésében van szerepe, illetve a látás, ízlelés és szaglás körében is funkciót lát el.

    A felsoroltak olyan ásványok, amelyek létfontosságúak számunkra és egyúttal ivóvizeinkben is megtalálhatóak, csak a vízben lévővel két fő probléma van:
    1. Szervetlen kötési formában található
    2. Olyan csekély mennyiségben, amely nem fedezi a napi szükségletet, főleg úgy, hogy ezt a minimális mennyiséges sem képes hasznosítani testünk.

  • Melyiket, honnan célszerű pótolnunk? 
    Kálcium: A legjobb kalciumforrások a tejtermékek, a kevéssé csontos halak, mint a szardínia és a szardella, a zöld levelű zöldségek, diófélék és magok, például a mandula és a szezámmag, a tofu és a sárgabarack.
    Kálium: Nagyon sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, például: mángold, gomba vagy paraj.
    az-emberi-szervezet-szamara-legfontosabb-nyomelemek.jpgNátrium: Mivel a só alkotórésze, így a legtöbb ételben, élelmiszerben megtalálható.
    Magnézium: A legjobb étrendi forrásai a tengeri hínár és moszat, a citrusfélék, a zöld levelű zöldségek, például brokkoli, káposzta, a diófélék, a teljes értékű gabonák és a tofu.
    Vas: Vörös húsban, szardíniában, zöld leveles zöldségekben nagy mennyiségben található, ezek mellett belsőségekben és a tojássárgájában is megtalálható.
    Cink: Található a halban, a kagylóban, a sovány vörös húsokban, magokban, diófélékben, a hüvelyesekben és a teljes értékű gabonafélékben.

 

Tehát összeségében szervezetünk, testünk egészséges működéséhez szükség van az ásványi anyagokra, ami viszont nem mindegy és nem elhanyagolható, hogy ezeket milyen forrásból szerezzük be. A kálcium, a magnézium és társai mind-mind létfontosságú szükségletek viszont, ha nem jól választjuk meg a forrást, amiből pótoljuk őket, akkor lehetnek károsítandó hatással is, de lehetnek jótékony hatásúak is. Érdemes ezen elgondolkozni és változtatni, mert az egészség és a kiegyensúlyozott életvitel elengedhetetlen a zökkenőmentes mindenapokhoz, az igazán felhőtlen mosolyhoz! 

 

A ,,Vízológia, minden ami víz" blogon megjelenő tartalom, így a cikkek, a videók, a honlap grafikája vagy bármely más tartalom, szerzői jogi védelem alatt áll.